Den nye og cappede version af Algoritme Porteføljen

Dato: 14-10-2022
aktier-og-investering.dk har lavet en ny version af sin modelportefølje over danske largecap aktier; Algoritme Porteføljen. En cappet version, der dybest set går ud på, at gøre andelen af Novo Nordisk mindre og andelen af andre selskaber større.

Formålet med den nye cappede version er også en ambition om, at rykke modelporteføljen tættere på virkeligheden og at øge anvendelsesgraden for abonnenter, så det i højere grad er muligt at spejle porteføljen.

Læs mere om hvorfor, samt hvad det har betydet for afkastet ved at lave en cappet versionen.

Hvorfor og hvad er en cap version
Vores u-cappede (første version) anviser købs- og salgssignaler primært via vores tekniske algoritme. Ønsker man at følge denne portefølje ejer man Largecap selskaber i optrend/køb, og ejer ikke dem som er i nedtrend/salg.

I vores u-cappede version er alle selskaber opgjort til deres respektive markedsværdier, og her udgør Novo Nordisk ca. 40% af den samlede markedsværdi, mens FLS udgør 0,2%.

Hvis man vil spejle sådan en portefølje og samtidig benytte den som benchmark og fx havde 1. mio. kr. at investere i aktier, skulle man altså købe for 400 tk. kr i Novo Nordisk og for 2 tk. i FLS. Sådan en fordeling i ens egen aktieportefølje er ikke anbefalelsesværdigt.

Men hvis man ønskede at spejle den første version af vores modelportefølje, kunne man så ikke bare lave sine egne markedsvægte? Jo, naturligvis, men så ville det ikke være muligt, at lave en fair sammenligning mellem ens egen portefølje og modelporteføljen.

Vi har derfor udviklet en ny version, hvor Novo bliver cappet til at have en vægt mellem 15-20% måned for måned. Lidt ligesom i OMXC25 cap indekset. Det betyder samtidig, at alle de andre selskaber automatisk får løftet deres markedsvægt. Novo kommer ned på ca. 150. tkr. og FLS kommer op på ca. 3 tkr. Eller Genmab stiger fra 3,7% til 5,3%. Altså ca. 53. tkr. Ørsted stiger fra ca. 76 tkr. til 108 tkr. osv. Men der vil fortsat være udfordringer med selskaber som fx FLS.

Effekten af cappet bliver dog samlet set, at abonnenter nemmere kan spejle Algoritme Porteføljen, og det bliver mere fair at kommunikere, hvad præstationerne er.

Vi udskifter samtidig OMXC20 til OMXC25
Vi har hidtil brugt OMXC20 indekset som benchmark, da dette indeks har længst historik, men har så til gengæld haft problemet med den store markedsvægt af Novo Nordisk. OMXC25 cap blev startet i 2017 med det formål at skabe en mere fair benchmark. Dels indeholder det flere largecap selskaber, men her må intet selskab fylde mere end 20%. Sker dette bliver det cappet ned til 15%. Der er nu så meget historik på OMXC25, at vi har valgt at benytte dette indeks fremadrettet.

Tilbage til Algoritme Porteføljen